Z jiných zdrojů - psychologie.cz

14.05.2012 11:34

psychologie.cz/o-radach-radcich/

...Zlatá pravidla správné vrby

Pokud se přece jen rozhodnete svým blízkým radit, mějte na paměti:

  1. Nikdy nikdo nevidíme pořádně do života druhého člověka, zejména do jeho partnerského vztahu. Páry, jevící se nám při vnějším pohledu jako naprosto harmonické, můžou být ve skutečnosti patologicky provázané. Naopak dvojice, které občas uspořádají i před svými známými zuřivou italskou hádku, se třeba hluboce milují a podobné chování mají jako domácí folklór a způsob ventilace přetlaku emocí. Ani jeden z nich se necítí týraný nebo uzurpovaný.
  2. Každý laik má sklon projektovat do cizího problému svůj vlastní život a své zkušenosti. Podobnost ale může být čistě vnějšková.
  3. Řešení, které nabízíme, často není v souladu s povahou dotyčného člověka. Vypovídá jen o tom, co jste možná schopni udělat VY, a to ještě jen za určitých okolností.
  4. Někdy může být laické probírání problému ze všech stran spíš na škodu. Když v období partnerské krize podlehneme touze ventilovat  i nejhlubší intimity  o „tom bídákovi“ s kamarádkami, nemusí takové svěřování dobře skončit.
  5. Choulostivé záležitosti často bobtnají úměrně tomu, jak moc se do nich vrtá. Nakonec vás kamarádky můžou přesvědčit o tom, že jste si vzala za manžela největšího exota a sobce pod sluncem, přestože objektivně vzato je jejich manžel ještě mnohem horší než ten váš. V podobné situaci by bylo spíš na místě nechat některé věci vyšumět, než je urputně řešit.
  6. Motivy jednání a slova blízkých lidí nemusí být vždy diktována jen altruismem. Rozvedená zatrpklá kamarádka vás spíš podpoří v podání žádosti o rozvod a v názoru, že všichni chlapi jsou nemožní hajzlové, než ve snaze domácí problémy smírně urovnat. Někdy proto, že to tak cítí, jindy v podvědomé touze, abyste se s ní ocitla na stejné lodi.
  7. V neposlední řadě: i dotyčný rádce mnohdy není schopen řešení, které vám tak vehementně vnucuje. Díky tomu se často stává, že kamarádka, které vám radila vyhodit sexuálně zhřešivšího manžela z bytu, se o dva roky později zachová ve stejné situaci naprosto odlišně. Pragmaticky si totiž spočítá plusy a mínusy porozvodového uspořádání,  hrozící fatální nedostatek financí a rozhodne se svůj manželský svazek slepit.

 

Někdy ani nemusíme čekat na prozření dva roky. Najednou si všimneme, že kolegyně, co ještě nedávno pokřikovala, jak máte problémy se šéfem řešit asertivně a pohotově, najednou v podobné situaci sklopí hlavu  a nezmůže se na jakoukoliv smysluplnou reakci.

 

Takže – pomoc hledejte, ale stejně mějte na mysli, že nejlepší pomocnou ruku ve skutečnosti najdete na konci svého ramene. A že jedině vaše mysl a intuice zná pravou podstatu vašeho problému. Pokud se jim naučíte naslouchat, budete potřebovat míň rad a poradců.

 

Tím rozhodně nezavrhuji sezení u psychologa nebo svěření se kamarádce. Jen pamatujme, že konečným cenzorem toho, jestli poskytnutou radu bezhlavě přijmeme nebo po zralé úvaze odmítneme, jsme MY samy... Lenka Poncarová

Radit - neradit?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek