Hra na pravdu

14.03.2012 21:44
 
Co je vlastně pravda? A co je vlastně lež?
Každý má svojí pravdu. Pravda je velice subjektivní záležitost. Asi málokdo, kdo něco tvrdí si myslí, že je to lež. Vždy obhajuje svojí pravdu. Nicméně, je to jen jeho vlastní pravda. Můžeme s pravdou druhého souznít, můžeme jí respektovat, můžeme i oponovat svojí pravdou, ale můžeme i pravdu toho druhého hanět a povyšovat svojí nad jeho.
A je to co si my myslíme, že jsme pravdou? A je pravdou co si ostatní myslí, že jsme?
Od našeho narození nám kde kdo říká jací jsme. Rodiče, když plníme jejich představy o nás nám říkají, že jsme "hodní, spolehlivý, bezproblémový" nebo naopak jak jsme se "nepovedli, že děláme jen starosti". Okolí nás posuzuje, dělá si o nás svůj úsudek a myslí si, že je to pravda, že takový jsme. A však skutečně víme jací jsme? A je to vlastně důležité pro naše bytí?
Proč si tedy brát osobně, když někdo řekne :"Ty jsi hrozný, jsi vztahovačný, jsi takový a makový." Proč je to pro nás tak důležité? Pokud budeme dělat vše jak nejlépe umíme, nemusíme si pravd ostatních všímat. Stane se pro nás nepodstatné, co si o nás myslí okolí. Budeme sami sobě pravdou, i když jen tou naší :).
(Jitka)
 

Diskusní téma: Pravda

Diskuzní příspěvek : Hra na pravdu

nesuchynka | 12.04.2012

Někdo moudrý mi kdysi řekl, že je moje pravda, tvoje pravda a pravda. Co je to pravda. Je pravda, že po dni přichází noc? Je pravda, že v noci svítí měsíc a ve dne slunce? Atd, atd, atd....Když se řekne PRAVDA, tak nelze nic dodat. A jednáme -li pravdivě, v krajině srdeční je klid a mír, žádné chvění, mrazení nebo jiný " blbý"pocit.
A ještě hraní se slovíčkem Pravda je tak pra, pra pra pravdivá.....a plná divů.

Pravda a lež

Grahanka | 06.04.2012

Sourozenci, co z jedné matky se rodí.
Ti, co zdají se být tak nesourodí.
Na straně přímky jeden vlevo, druhý vpravo,
oba úzkost svírá.

Když přiblíží se k sobě, kruh se uzavírá.

Pravda se lži do srdce podívá
a spatří místa pravdivá.
Lež skrze slzy v pravdě zjistí,
že ve svém srdci,
jsme si všichni čistí...

Přidat nový příspěvek